Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 500 KčVíce informací
Potřebujete poradit? Volejte +420 605 185 000
blog
Terrys Academy
Zobrazit další články
01.02.2017

Kdo je náš gastronomický guru Mirek Grusz?

Protože na kvalitě rozhodně záleží, vybrali jsme experta z nejlepších. Své zkušenosti vám v Terrys Academy bude předávat šéfkuchař Miroslav Grusz, který se už dlouhé roky pohybuje mezi českou kuchařskou elitou. Co všechno má tento skromný tvůrce gastronomických zázraků za sebou?

S láskou pro jídlo v genech zůstal Mirek věrný rodinné tradici a po škole se ocitl v pražském hotelu Renaissance. Tam se v jedné kuchyni potkal mimojiné se Zdeňkem Pohlreichem. To ho nemohlo neovlivnit. Tým fungující jako hodinky, disciplína formovaná německým šéfem, špičkové suroviny, kvalitní recepty - zkrátka perfektní výbava do začátku.

Mirek si pak na rok odskočil na vojnu a ani ta nebyla ledajaká: navlékl smoking a v něm se věnoval hostům na generálním štábu. Dobrá motivace pro to na sobě dál pracovat.

Protože se chtěl posunout dál, zkusil pohovor v hotelu Marriott v Zürichu a měl štěstí. A tak poté rok a půl sbíral zkušenosti ve švýcarském prostředí. Změna kultury přinesla další cenné poznatky na jeho vysněné cestě.

Další štace nebyla vskutku ledajaká: restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Slavní mistři Vito Mollica a Andrea Accordi byli zcela jistě skvělými a navíc veselými parťáky. V té době také tato restaurace zaznamenala obrovský úspěch: byla to michelinská hvězda, vůbec první v Česku. Toto období rozhodně zanechalo výrazné italské stopy na Mirkově stylu.

Ostatně - je snadné se zamilovat do Itálie. A tak není divu, že následovalo angažmá v restauraci Palagio ve Florencii. Srdce Toskánska je nejen nádherným místem, ale také centrem úžasných kulinářských kouzel. Co víc si přát?

Další štací pak byl luxusní pražský hotel Augustine sídlící ve starobylých klášterních prostorách mezi Karlovým mostem a Pražským Hradem. Mirek zaujal pozici dvojky Richarda Fuchse a nastalo období, kdy se mohl doslova kreativně vyřádit. Ať už na jídelníčcích či jednotlivých recepturách. Následně pak Fuchsův post převzal.

Po malé pauze následuje další parádní destinace. Mirka totiž oslovil Riccardo Lucque a začíná etapa Aromi ověnčená mnoha vavříny.

A teď? Není překvapením, že dalším krokem bylo vybudování vlastní restaurace. Pro tu si Mirek našel specifický prostor - letiště Aeroklubu Mladá Boleslav. Prostorný podnik MG plný světla od listopadu 2015 nabízí vytříbenou středomořskou kuchyni, kterou tento vynikající šéfkuchař tolik zbožňuje a kterou rozmazluje své vděčné hosty.

Je nám ctí, že vás zde bude doprovázet právě Mirek. A věříme, že si jeho erudovaný pohled kombinovaný s velmi praktickými tipy oblíbíte.