Potřebujete poradit? Volejte +420 605 185 000
Zobrazit další články
19.03.2019

Rump - květová špička, kýta

Autor: Tým Terrys
Představujeme řezy

Image 0

Nachází se jako součást zadní kýty. Je na samém vrcholu. Jeho velikost začíná kolem 1,5kg a může dosahovat i přes 2,5kg. Je to sval, který tvarem připomíná kulatý bochník chleba, celkově obsahuje velice málo tuku, zhruba v jedné třetině přetíná sval tenká blána. Díky svému tvaru má rump i specifický systém porcování. Ideální je nejprve oddělit svaly podél blány, která jej přetíná, poté jednotlivé části postavit na řez, který vznikl a tahy přetínajícími svalová vlákna porcovat jednotlivé steaky. Zde musíme upozornit, že steaky, které vznikají porcováním, nejsou pravidelné. Nazvali bychom to, že vznikají spíše špalíčky, a to především z důvodu specifického tvaru rumpu, který jsme popsali výše. Rump steak je hodně libový sval s minimálním obsahem tuku. Hodí se na veškerou přípravu, jak steaky, tak pečení či dušení v celku. Často je vyhledáván i jako surovina pro přípravu tataráku, a to především svou lákavou cenou a nízkým obsahem tuku.