Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 500 KčVíce informací
Potřebujete poradit? Volejte +420 605 185 000

Hovězí žebra SHORT RIBS US PRIME

Autor: Tým Terrys
Hlavní jídla

Postup přípravy vysokých hovězích žeber SHORT RIBS US prime quality. Jedná se o masitá žebra ze spodní části, čtvercový výřez 4 žeber o váze cca 1,8kg.

Tento článek je zaměřen na přípravu v uzavíratelném grilu jakéhokoliv typu, kde je možné regulovat teplotu. My jsme konkrétně použili keramický grill. Základy postupu přípravy lze použít i pro přípravu v domácí troubě, avšak s absencí zakuřování. 

1. Hovězí žebra vyjmeme z obalu a provedeme základní začištění. Tzn. ze strany kostí sundáme vrchní blánu, pokud se to nedaří, alespoň blánu „pořezejte/ narušte“, aby se při tepelné úpravě nestahovala. Pro dobré zakouření je nutné odstranit tuhou blánu i na straně masa, tedy pokud je přítomna (co kus to originál někdy je, někdy není), tuk v rozumné míře ponechte.

Image 1 

2. Takto připravené maso můžete vydatně nakořenit. Druhů koření je dnes mnoho, doporučujeme zvolit dle vlastní chuti (pikantní se ke šťavnatým hovězím žebrům hodí).

3. Grill si rozpálíme / stabilizujeme teplotu na 110-120 °C s umístěním deflektoru, na který dáme odkapovou misku naplněnou tekutinou (voda/ juice/ prosecco – dle možností). Mezi uhlí přidáme špalíčky oblíbeného dřeva na uzení, na rošt umístíme žebra s teplotní sondou, grill uzavřeme, zakuřujeme až do interní teploty +/- 73 - 76°C. V případě použití plynového grillu, sestavte na přímou a nepřímou zónu pomocí hořáků. V troubě je příprava nejjednoduší, jen nastavíte teplotu.

Image 2 

4. Po dosažení požadované teploty maso zabalte do alobalu, či speciálního BBQ papíru. Teplotu v grillu můžete lehce zvýšit na +/- 140°C a ponechte do finálních +/- 93°C. Nebuďte překvapeni, teplota bude stoupat pomaleji, než do teď. Po dosažení finální teploty nechte žebra v alobalu 1-2 hodinky odpočívat.

Tip navíc: pokud nemáte žebra tolik šťavnatá nebo jen chcete - můžete do alobalu přidat kousek másla, popřípadě pomazat dokončovací omáčkou pro intenzivnější kořeněnou chuť. 

Image 4

5. Doporučená porce 1 žebro = 1 osoba. Pro masožravce 1x celý kus = 1 osoba.

Ideální příloha: šťouchaný brambor s křenem nebo chléb a beraní rohy. Pokud dodržíte postup, po naporcování se Vám ukáže dokonalý smoke ring. 

Image 10
Doufáme, že si tenhle skvělý, šťavnatý kousek také připravíte! Pokud ano, tak nám pošlete fotky, ať víme, jak se vám Ribs povedli.

Image 6