Postup přípravy steaku z hovězí svíčkové krok po kroku. Příprava přímou metodou s deflektorem, v keramickém grilu. Vybrali jsme 3 různé velikosti ze začátku, středu a konce svíčkové. Detailní popis pro opravdové začátečníky a s použitím teplotní sondy pro větší kontrolu stavu propečení jednotlivých steaků. Pokud jste již pokročilí, načerpejte z článku jen to, co vás zajímá. Jakékoliv dotazy ohledně přípravy steaků nám pište na terrys@terrys.cz, nebo na náš Facebook či Instagram.
Druhý steak z konce svíčkové od užší špičky, jeden z posledních steaků před
úzkým koncem. Náš kousek 228g po zbavení vrchní blanky (obvykle v této části již být
žádná blána nemusí)
Double steak z čistého středu fillet mignon, nádherný pravidelný, válcovitý
kousek jsme naporcovali jako steak pro dva, po odstranění blány váha 520g
Doplněk:grilovaný super sweet Ananas z Kostariky
Maso vytáhněte z lednice, pokud nemáte naporcováno, naporcujte ještě chladné, poté nechte temperovat při
pokojové teplotě. V našem případě počáteční teplota +3°C, pokojová teplota 21-22°C
po 30 minutách interní teplota steaku od největšího po nejmenší 7/8/8°C.
Rozpalte si gril na teplotu 230-250°C
Teplota po 60 minutách 11/12/12°C. Zde vidíte, že vyšší steaky nechte temperovat klidně 90-120
min, aby se teplota ideálně dostala alespoň nad 15°C.
Steaky zprudka zatáhněte
ze všech stran
Po cca 5 minutách odpočinku steaky rozbalíme
Pro poskytnutí detailnějšího výsledku jsme steaky finálně zvážili a po tepelné úpravě
je průměrný úbytek váhy 20%.
Výsledná teplota menších steaků byla 58°C na propečení medium a double
steaku 53°C na medium rare Grilovaný ananas v plátkách přímou
metodou připravovaný jako první, vyšší teplota, kratší čas, pro udržení skvělé konzistence.
Následně čekal v uzavřené nádobě. Podávaný ještě vlažný.