Slovo, které možná zní velmi rafinovaně a tajemně. Ovšem jeho význam je velmi prostý: znamená
to v zásadě „krájení". Například masa na tenké plátky.
Může jít o maso vařené, dušené, upečené nebo smažené. Je na to potřeba pěkně ostrý nůž. Plátky
mívají obvykle 0,5 - 1 cm. Pak už se maso elegantně přenese na talíř. Stejně tak můžete dělat filety z
ryb. Pojem se ale používá třeba i u ovoce, například pomerančů a jiných citrusů. V této
souvislosti bychom mohli oprášit také další slovíčko, na které občas můžete narazit - a to je širší pojem dranžírování. To
je v podstatě proces, kdy se pokrm dovede k dokonalosti až přímo před hodovníky. Součástí je porcování,
krájení, dělení, vykošťování a právě i filírování. Být dobrým dranžérem rozhodně není jen tak.